Cinc cooperatives constitueixen l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central

//Cinc cooperatives constitueixen l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central

Cinc cooperatives constitueixen l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central neix com un espai de trobada i coordinació del sector cooperatiu per impulsar l’economia social en el territori. El seu objectiu és fer aflorar les potencialitats de l’economia social i cooperativa i crear ocupació estable i de qualitat.

Les sis cooperatives que formen part de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central són Gedi i Frescoop, del Bages; Sambucus i Dies d’agost, d’Osona; L’Arada, del Solsonès i Set-C, de Barcelona però amb activitat a la Catalunya Central.  També hi figuren com a entitats col·laboradores Coop 57, a més de diferents administracions locals.

Aquest és un dels 15 ateneus cooperatius que s’han creat aquest final de desembre a Catalunya en el marc del programa aracoop a partir d’una iniciativa del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Els Ateneus Cooperatius neixen com un espai de trobada, coordinació, aprenentatge, cooperació i transformació social, i com a projectes estratègics per impulsar l’economia social i cooperativa a cada territori. La implicació i col·laboració de les administracions i el sector cooperatiu del territori serà clau en el funcionament dels ateneus per oferir els recursos i serveis necessaris per fer aflorar les potencialitats de l’economia social i cooperativa i crear ocupació estable i de qualitat.

La Generalitat defineix com a ateneu cooperatiu un centre cooperatiu de proximitat que desenvolupa projectes i activitats de foment i promoció de l’economia social. Tot plegat amb la voluntat d’esdevenir un espai referent al territori per a la creació de cooperatives i altres iniciatives d’economia social. Així, els objectius passen per crear espais per a l’enfortiment de l’economia social i cooperativa, afavorir la creació d’empreses de l’economia social i cooperativa, i generar llocs de treball en el marc d’aquestes empreses.

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central neix amb un pressupost de 191.094 euros. La gestió de l’ateneu anirà a càrrec de l’agrupació de les cinc cooperatives esmentades, que va resultar elegida en el concurs convocat per la Generalitat a finals de novembre.

Els ateneus cooperatius funcionaran a partir de sis grans eixos de treball:

  1. Diagnosi i visibilització de l’economia social i cooperativa al territori.
  2. Accions de suport i acompanyament a la creació i desenvolupament de cooperatives i societats laborals i inserció laboral en empreses de l’economia social i cooperativa.
  3. Promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals dirigida a les associacions i SCP.
  4. Promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals per a la continuïtat d’empreses o entitats properes al tancament d’activitat.
  5. Actuacions per conèixer i aprendre els models d’empresa cooperativa destinada a joves estudiants i professorat de cicles formatius de formació professional de grau superior o universitaris.
  6. Facilitar eines, recursos i suport necessari per a la creació i transformació en cooperatives i societats laborals destinat a prescriptors i professionals de l’àmbit de les assessories i gestories.
2017-06-13T15:56:46+01:00 30 desembre 2016|Notícies|